Tips om oplichters via het internet te herkennen
Inleiding
De voorbije jaren heb ik verschillende emails doorgestuurd gekregen van mensen die iets online wilden kopen via een website, maar toch het niet volledig vertrouwden. In bijna alle gevallen bleek het dan ook terecht te zijn dat ze wantrouwig waren: het bleek oplichting te zijn. Ik ga in dit artikel toelichten hoe je snel kan “testen” of je met oplichters te maken hebt. Dit kan handig zijn als je een mooi koopje hebt gezien op een website, maar toch je twijfels hebt of het geen oplichting is. Als je dan voor extra informatie vraagt via email, kan je uit de emails afleiden of je te maken hebt met oplichting.
1) Is de email afkomstig van een officieel emailaddres?
Deze vraag zou je als eerste moeten stellen. Een emailaddres dat afkomstig is van bijvoorbeeld “bestbuy197888@gmail.com” mag je direct zien als een sterke indicatie dat het oplichting is. Stel dat u een website “www.mijnfictiefbedrijf.com” heeft en daar goederen op verkoopt. Dan zou het toch logisch zijn om een email account te gebruiken dat op het domein staat van uw website? In de trend van: info@mijnFictiefBedrijf.com of iets in die aard. Het emailaddres “bestbuy197888@gmail.com” is bij gmail (google) gemaakt waar iedereen een account kan maken (dat eindigt op @gmail.com). Iedereen kan dus een naam nemen dat lijkt op bestbuy en zo de indruk wekken dat het afkomstig is van het echte bedrijf “www.bestbuy.com”. Opgepast: wees zeker dat je niet de “naam” beoordeelt in plaats van het echte emailaddres. Oplichters nemen vaak als “naam” een emailaddres dat officieel is/lijkt om zo de aandacht af te leiden van hun echte emailaddres.

In deze afbeelding zien we dat als naam: “info@bestbuy.com” is genomen, maar het eigenlijke addres is “bestbuy19887@gmail.com”
2) Is hun Engels heel gebrekkig?
Scammers zijn meestal Russen of personen van lage loonlanden. Hun engels is bijgevolg nogal slecht. Als u met een klantendienst van een echt bedrijf emailt, heeft u meestal te maken met mensen die opgeleidt zijn en de taal goed onder de knie hebben. Een bedrijf laat zich niet vertegenwoordigen door mensen die gebrekkig engels kunnen.
3) Digitale munteenheden
Dit gebeurt niet vaak, maar als men vraagt om met bitcoins te betalen is er zeker iets mis. Dit is een zeer anoniem systeem waardoor oplichters moeilijk/niet kunnen worden opgespoord. Indien u toch bijna zeker bent dat het een echte webwinkel is, kan u best met paypal betalen. Dit betalingssysteem heeft een “refund” optie, waardoor bij oplichting het bedrag kan worden teruggeëist.
4) Laat je niet vangen door hun “bewijsmateriaal”
Soms sturen ze een certificaat/vergunning door om te bewijzen dat ze een officiële verkoper zijn van een merk. Dit is gewoon van internet geplukt (Google afbeeldingen) en hun naam erin gezet met Photoshop. Het is niet moeilijk om iets te photoshoppen, dus laat je niet vangen door hun gladde praatjes.
5) de website-url van het bedrijf
Als je vanboven in je webbrowser kijkt, zie je de “addresbalk”. Hierin staat het webaddres van de website die je aan het bezoeken bent.
Kijk of dit adres overeenkomt met het logo dat op de site wordt gebruikt. Als er rare tekens of spelfouten in staan, zit je op een namaak website! Als u bijvoorbeeld iets wil kopen op een website die zich voordoet als amazon.com, maar als in de adresbalk staat “amason.com”, dan is dit een namaak website. Indien het toch overeenkomt, moet je toch de vraag stellen of de website een goede reputatie heeft. Als je er niets over vind, dan is er iets niet juist. Kijk altijd voor reviews op het internet over de website of probeer iets meer informatie te vinden over de webshop.